Skip to main content

Marymede Station design

The Victorian Government is building three state-of-the-art stations as part of the Mernda Rail Extension Project.

Using the relaxed feel of a homestead verandah as its inspiration, the design places the station building into a lively public forecourt that will directly connect with the school and surrounding homes.

Built at ground level opposite Marymede Catholic College, this station will provide parking for approximately 550 cars and a separate bike storage area that connects directly to a walking and cycling path.

Arriving at the station

The station’s entry and drop-off points will be made clear by distinct peaks and folds in the roofline. These points will be lit at night to create a visible landmark.

The station’s ramps, lifts and stairs will provide easy access and a path will connect new public forecourts on both sides of the station via a wide pedestrian underpass.

The station has been designed to be comfortably accessed by everyone – including the elderly, people travelling with children and people with disability.

Safety

A gradual rise from the street-level footpath will make entering the station easier, with clear views to the entrance. Walls will be designed and placed to maximise visibility from the ramps, lifts and stairs and public space.

Carefully placed lighting and CCTV will help maintain safety, as will the presence of Protective Services Officers.

Platforms

Simple but elegant roof structures will span most of the platforms, offering protection from the weather.

Station forecourt

Distinctive paving at the forecourt will highlight the station entrance, and larger native trees will provide shade for seated areas.

Drop-off

Access is available via both Old Plenty Road and Williamsons Road for taxi and kiss-and-ride drop-off facilities, which will be visible from waiting areas.

Sustainable building materials

The station’s rock walls will use stone excavated from the project area. Native trees will be used for landscaping, creating a range of spaces to enjoy.

Public space

Linking with the school crossing, a large public space will offer a safe meeting area while reducing the need for pedestrians and vehicles to mix.

Parking

The station parking includes:

  • 550 park-and-ride spaces
  • 11 accessible spaces.

Bicycle storage

A separate bike storage area will be built in the public forecourt using recycled timber, with easy access to the path and the station.

To view the brochure, download the Middle Gorge Station precinct PDF  PDF, 9.2 MB

Check out our interactive design video for Middle Gorge

Was this page helpful?
Send feedback

SMS updates

Receive SMS on the progress of the Level Crossing Removal Project

Sign up for SMS updates

Updates

Stay up to date with the progress of the Level Crossing Removal Project

Sign up for updates