Skip to main content

Hawkstowe Station design

The Victorian Government is building three state-of-the-art stations as part of the Mernda Rail Extension Project.

Integrating with the natural surrounds and nearby residential areas, the station will provide views over Plenty Gorge Park from the platform while protecting the privacy of nearby homes.

With 397 parking spaces (formerly 350) and paths to neighboring parkland, the station will be easy to access by car, bike, taxi, bus and on foot.

The Mernda Rail Extension Project is building the station at Hawkstowe that the community asked for.

Arriving at the station

Pedestrian entries from Plenty Road and Hawkstowe Parade will lead to a landscaped forecourt, “spilling out” into parkland space.

A short pedestrian path will enable entry from Mount Eccles Way.

The station has been designed to be comfortably accessed by everyone – including the elderly, people travelling with children and people with disability.

Getting to and from the station

Kiss-and-ride drop-off areas will be near the station entry.

Access to the platform will be via stairs or twin lifts, equipped with their own back-up power source in case of power failure.

The design

The station design continues the style established at Mernda station, incorporating similar materials and the same rural-inspired design approach.

To capitalise on natural light, a skylight will be incorporated into the roof over the tracks, and glazed portions will allow views from the stairs and platforms.

Platforms

The platform roof will provide shelter from the weather for passengers while allowing for views across Plenty Gorge Park and to the distant Quarry Hills skyline.

Parking

The precinct will provide:

  • over 350 park-and-ride spaces
  • 7 accessible spaces.

Safety

Lighting and CCTV in the car park and surrounds will help maintain safety, as will the presence of Protective Services Officers.

Sustainable building materials

The station buildings and landscape will include walls featuring rock sourced from the project site, along with naturally-weathering steel.

Bicycle storage

A walking and cycling path running along the rail corridor will connect the station with nearby homes, existing parks and the local path network.

The station forecourt will have a bike storage area near the walking and cycling path.

To view the brochure, download the Hawkstowe Station Precinct PDF PDF, 8.7 MB

Check out our interactive video of the design for Hawkstowe Station

Was this page helpful?
Send feedback

SMS updates

Receive SMS on the progress of the Level Crossing Removal Project

Sign up for SMS updates

Updates

Stay up to date with the progress of the Level Crossing Removal Project

Sign up for updates