Skip to main content

We're removing 10 more level crossings by 2025, bringing the total to 85 level crossings gone for good.

Carrum and Reservoir stations recognised in 2021 Victorian Architecture Awards

17 May 2021

From a field of more than 200 projects, our new stations at Carrum and Reservoir have been shortlisted in the 2021 Victorian Architecture Awards.

Run by the Australian Institute of Architects, the awards program acknowledges the innovative work of Victorian architects who are leading the way in design and practice.

Our Carrum revitalisation project, which saw the construction of a new elevated Carrum Station and foreshore park in 2020 is nominated for three awards: Public Architecture, Urban Design and Melbourne Prize.

Cox Architecture was engaged to lead the architectural design of the project, which draws the coastal shoreline metres away into the heart of Carrum.

Mimicking the nearby sand dunes, and including the weathered effects of wind, water and erosion, the station building references Carrum’s beachside character. The colours and shapes used represent the wreckage of a ship that has washed ashore, with airy, light-filled canopies reminiscent of beach parasols and nautical ropes.

The designers chose a natural material palette of concrete, steel, glass, stone and aluminium, with warm colours and textures as highlights, chosen for their durability and inviting nature.

Carrum Station’s design was chosen after hearing from the community, with locals keen to see the station enhance the bayside village feel of the suburb.

Carrum Station kiosk and water play area with rail bridge in distance

Carrum Station kiosk and water play area

On the other side of town in Melbourne’s north, Reservoir Station was also shortlisted in three categories: Public Architecture, Sustainable Architecture and Urban Design.

The station, which was recently recognised as the first train station in Australia to be awarded a 5 Star Green Star As Built rating by the Green Building Council of Australia (GBCA), was designed by Genton Architects.

The new Reservoir Station connects pedestrians to two streets once separated by the rail line – Edwardes Street and Broadway – providing a newly landscaped public space to bring the community together.

Wrapped in a translucent canopy, the Reservoir Station design creates a striking civic landmark, defining the centre of the suburb. Whether viewed up close or in motion by commuters, the canopy’s angles interact with light in a manner that reflects the nature of rippling water — inspired by Reservoir’s history as the key water infrastructure of Melbourne.

Completed in June last year, the project was a pioneer in sustainability initiatives. As part of a trial with the University of Melbourne and Sustainability Victoria, recycled glass was used as a bonding material in a section of cement around the station, replacing the need for sand.

The winners of the 2021 Victorian Architecture Awards will be announced at the end of June.

View of Reservoir Station from the road

Reservoir Station from the road.

Was this page helpful?
Send feedback