Jump to a section on this page:

Design overview

In February 2016, the Victorian Government released proposed designs, involving an elevated rail solution. Read more about the designs in Why Rail Over? and frequently asked questions.

The design process

A project of the size and complexity of the Caulfield to Dandenong Level Crossing Removal Project involves a considerable amount of design work to arrive at the finished product.

The Caulfield to Dandenong Level Crossing Removal Project is split into 160 individual design packages. We prioritise these packages and progressively pass them onto the construction team when complete. Staging the design in this way is typical of a major infrastructure project and allows us to start  and finish sooner.

For more information view our Project Design fact sheet and this video.

View the video and transcript for Designing the Caulfield to Dandenong level crossing removals

What's next?

  1. Elevated rail (complete)
  2. Murrumbeena Station (complete)
  3. Noble Park Station (complete)
  4. Carnegie Station (complete)
  5. Clayton Station (complete)
  6. Hughesdale Station (complete)
  7. Screens (complete)
  8. Open Space (complete) – for more information visit the Open space webpage.

As each package of design is complete, we'll be updating this section with the most up-to-date design information available.

Consultation

In April 2016, we released a Consultation Outcomes and Submissions Report which highlighted that a range of measures had been incorporated into the project as a result of community feedback, including escalators at all the new stations, more bike paths with better lighting, noise walls along the structure, and more car parking.

In August 2017, we released the Community Open Space Expert Panel Report which highlighted the panel’s feedback and recommendations for the project’s 22.5 hectares of new open space. We also released the Open Space Consultation Report  which highlighted the feedback, ideas and recommendations received from the community, businesses and stakeholders and how they have been incorporated into the open space design.

Your feedback has continued to play a significant role in the development of our designs.

Elevated design

On 5 January 2017 we released the finalised elevated rail design, which will deliver the following:

  • An overall reduction in noise throughout the rail corridor and surrounding area.
  • An overall improvement in local air quality compared to pollutants generated by current rail operations. View a copy of the Air Quality Assessment Report.
  • Slim line piers to minimise  the impact on visual amenity and overshadowing.
  • Dual independent elevated track to allow sunlight and rain to reach trees, gardens, playgrounds, and community facilities underneath.
  • Barriers along the length of the elevated rail structure to protect against derailment and reduce noise generated from train wheels.
  • The space between piers has been maximised to reduce the visible bulk of the structure. Spans will be around 40 metres in length along the corridor and 27 metres at the stations.

Residents directly abutting the rail corridor have been provided with measurements of the elevated rail design in relation to their property.

For more information view our Elevated Design fact sheet.

Screens

On 10 November 2017 we released the finalised screen design. The elevated structure will feature screens of varying heights to minimise rail noise and the views from the train line into properties. The Residential Development Standard (ResCode) were used as a guideline for determining the height of the screens. Screen heights are tailored to different areas and are up to 2.7 metres high.

For more information view this fact sheet or read the Screening Strategy Report.

Murrumbeena Station

On 3 November 2016, Member for Oakleigh, Steve Dimopoulos announced a range of improvements to the design of the new Murrumbeena Station following feedback from the community and technical experts.

The canopies at the station will be lowered by nearly two metres and a second entrance will be installed at the eastern end of the new Murrumbeena station building, making it easier to get into for passengers coming from the new car park or along the new cycling and pedestrian path, and providing a  connection to the retail precinct on Neerim Road. For more information view our Murrumbeena Station fact sheet.

The design reflects the local heritage value of the station. The new station precinct will continue to reflect the historical values and local character. For more information view the Station Heritage fact sheet.

Noble Park Station

On 16 December 2016 we released the finalised design for the Noble Park Station. The station will be rebuilt as an elevated railway station and will be located closer to Heatherton Road to link with the Douglas Street activity centre and Ross Reserve.

The final design takes into account feedback from the community. Key changes made to the preliminary design include a reduction in the height of the station canopy along with improved layout, pedestrian connectivity and security features.

A new road from Ian Street to Leonard Avenue will create better north-south connections for road users, pedestrians and cyclists. The addition of a shared path for pedestrians and cyclists will connect Noble Park to the Eastlink trail.

For more information view the Noble Park Station Fact Sheet.

Clayton Station

On 4July 2017 we released the finalised design for Clayton Station. The stationwill be rebuilt as an elevated railway station and will be located at thecurrent Clayton Station site.

Thefinal design takes into account feedback from the community. Key changes madeto the preliminary design include a reduction in the height of the stationcanopy along with alarger station forecourt, improved bus andpedestrian connectivity and security features.

Thedesign also includes a dedicated bus link road located between Carnish andHaughton Roads which willimprove safety for commuters. New busstops arelocated closer to the station, meaning commuters no longer need to cross one ofClayton's busiest roads.

Formore information view the Clayton Station Design Fact Sheet.

Carnegie Station

On 16 March 2017 we released the finalised design for the Carnegie Station. The station will be rebuilt in its current location as an elevated railway station.

The final design takes into account feedback from the community. Key changes have been made to the preliminary design including a reduction in the height of the station canopy, the addition of a second station entrance to improve pedestrian flow, improved layout of the open space beneath the platform, and the inclusion of escalators.

For more information view the Carnegie Station Fact Sheet.

Hughesdale Station

On 25 September 2017 we released the finalised design for Hughesdale Station. The station will be rebuilt as an elevated railway station on the west side of Poath Road to create convenient access to shops and connections to public transport.

The final design takes into account feedback from the community. Key changes made to the preliminary design include a reduction in the height of the station canopy and  improved layout of the station precinct at ground level.

For more information, view the Hughesdale Station Design Fact Sheet.

Aerial maps

The maps below show an aerial view of the design. These maps were updated in January 2017 to reflect pier placement, alignment of the elevated structure and elevated structure height. To ensure they are viewable on mobiles, tablets and desktops, we've split the images into sections. Please click on  any of the images to open the image gallery.

Area 1

Area 2

Area 3